7 tips til at indrette det hyggeligste børneværelse

Skal du til at indrette dit barns første værelse? Eller har rummet fået vokseværk og trænger til en opdatering? Lige meget hvad er det en vigtig opgave. For rummet skaber rammen for både udvikling, drømme og kreativitet. Og så skal det være sikkert for kolbøtter og ulvetimer. Læs med her og få 7 tips til det hyggeligste børneværelse for netop dit barn og jeres behov. 

1. Indret børneværelset sikkert 

Du kigger væk to sekunder og så er der sjov og måske lidt ballade. Men der er hjælp at hente.

Det handler om at minimere problemerne og skabe et hav af gode muligheder for barnets leg og selvstændige læring. Det første du kan gøre er at skabe afgrænsninger og zoner. Det gælder både, hvis dit barn er to eller syv år. 

For de små giver et børnegitter både forældre og unger ro, fordi det sætter naturlige grænser for, hvor legen må foregå. Så er der tid til alt det sjove. Sæt legen i gang. 

Måske indretter du med genstande, som skal pirre nysgerrighed og fantasi, men som ikke tåler små børnefingre. Det kan være en smuk børnelampe, en plakat eller en skulptur. Placer dem eksempelvis i en god højde, som en treårig umuligt kan nå. 

Så er det tid til hyggelige og inspirerende drømmestunder. 

2. Skab plads til dit barns fordybelse

Intet er vigtigere end fordybelse. Det kan du inspirere ved at designe de helt rigtige rammer for ro på børneværelse. 

Fordybelse sker, når alt andet støj forsvinder og barnet oplever noget spændende, der fanger fokus. Derfor kan du lege med at indrette med både rolige og kreative genstande. 

Det kan være:

  • Enkel og praktisk opbevaring til inspirerende legetøj
  • Et godt, lille bord, der skaber rammen for små projekter 
  • Et spændende gulvtæppe, der afgrænser et legeområde
  • En børnelampe, der giver fin, blød belysning eller kan flyttes rundt alt efter legen. Et eksempel børnelamper fra Audo Copenhagen: https://andlight.dk/shop/audo-4348c1.html

Disse kneb kan skabe rammerne for fin læring og hyggelige stunder. 

3. Lav et legende og hyggeligt univers 

Leg er kilden til alt godt. Slip legen fri med farver, lyd, lys og materialer for alle sanserne.

Læg små spor ud, der inspirerer dit barns fantasi til at tage på rejse. Mulighederne er små og store: Indret sengen med en stjernehimmel af lyskæder, mal væggen om til en blomstereng, sæt en særlig sang på, brug farvet lys og kreative lamper eller puder med sjove former.

Det vil helt sikkert få dit barn til at lege med.

Elsker dit barn brandbiler, havfruer eller dyr. Brug de billeder til at skabe en rød tråd og et univers, som barnet føler sig hjemme i og knyttet til. Personlighed skaber en vigtig fornemmelse af ejerskab: Det er mit helt eget værelse. Den følelse er jo den aller bedste. 

Indret eksempelvis med ting af betydning og affektion. Så kører legen på skinner, når barnet ved præcis, hvor tingene ligger og hvad de kan bruges til. 

Måske det endda baner vejen for at lægge dem på plads igen. 

Lav gerne områder for leg om områder for ro. Det er dejligt med overskuelighed 

4. Dit barns yndlingsfarver giver rummet personlighed 

Har dit barn en yndlingsfarve? Måske det hele skal være orange, blåt eller regnbuefarvet? 

Ens farver giver ro og karakter. Det kaldes color blocking og er altså ret sejt og skaber en helt særlig stemning. Man vælger vægfarve, seng, gardiner, lamper og puder i samme farve.

Eksempelvis kan det være sandfarvet. Det skaber et roligt, skandinavisk udseende:  Lamper i lys, blød glas, møbler i træ og tekstiler i hør. Eller det kan være farven blå: Lyseblå vægge, fine fiskemotiver, mørkeblåt sengetøj og turkis tremmeseng. 

Farver skaber verdener og personlighed. 

5. Brug bløde former og skab et hyggeligt børneværelse

Et hyggeligt børneværelse er lig med bløde former og rundede kanter, så de små kan tumle og grine på livet løs.  

Vælg eksempelvis store, bløde puder, gode tekstiler og tæpper. En drømmeseng er altid et hit.

Samtidig er møbler med runde former et lunt og hyggeligt indspark. De har en velkommende og rar fremtoning. Runde borde, stole, børnelamper og motiver. 

Rummet bliver lige til at kramme. 

6. Skærp dit barns sanser med forskellige materialer

Materialer og teksturer er lige til at gå på opdagelse i. De vækker sanserne og gør fingrene kloge. 

Det kan være træ, tekstil, glas, plast, stål og sten. Det er en god ide at overveje, hvor materialerne anvendes bedst og hvilken funktion, de skal have. Hvor skal der være blødt, skinnende, glat, hårdt, plysset eller ujævnt? 

Det bliver et rent oplevelsesland. 

7. Er rum for søde drømme 

Et hyggeligt børneværelse skal først og fremmest være den tryggeste, mest elskede base i hele verden. Klar til gode drømme?

Når lyset slukkes, skal det være trygt og hyggeligt. Derfor er belysningen afgørende. Foretrækker dit barn for eksempel et svagt lampeskær ved puttetid? Indret med roligt, betryggende lys, der lokker de gode drømme med ind i søvnen og giver rolige nætter. 

Godt puttelys er eksempelvis lamper med matteret glas eller papir, som skaber en diffus lyskegle. Det er et plus, hvis lysstyrken kan indstilles. Søg eksempelvis efter en lampe, som kan flyttes rundt alt efter behov. 

Og så er dit barn ellers klar til at rejse ind i drømmeland fra sit helt eget og meget hyggelige børneværelse. 

Menu
Top